Divorțăm. Ce le spunem copiilor?


Indiferent de vârsta lor, copiii pot resimți în astfel de situații teama de a nu fi abandonați de către părintele care pleacă, vinovăția de a fi cauza divorțului, se pot simți prinși între cei doi părinți atunci când aceștia se acuză reciproc în fața celor mici si, uneori, copiii iși imaginează că de ei depinde împăcarea părinților lor.

Astfel, copiii au nevoie să afle adevărul despre divorț. Trebuie să știe că acesta are loc doar între mama și tata care, deși au încercat foarte mult, nu mai reușesc să locuiască împreună. Mama și tata vor locui separat, dar ei vor fi întotdeauna părinții lor și nimic nu poate schimba acest lucru. Amintiți-le copiilor că-i iubiți și că veți avea grijă de ei in continuare, zilnic, că se pot baza pe dumneavoastră ca și până acum. Dacă vor surveni schimbări în viața copiilor, cum ar fi mutatul într-o altă locuință sau la o altă școală, pregătiți-i pentru acestea, explicându-le în ce va consta fiecare schimbare în parte.

Este important ca în tot acest demers să dați dovadă de respect pentru soț/soție, fără să fiți critic cu el/ea de față cu copiii. Denigrarea celuilalt părinte în fața celor mici poate duce la tulburări psihice grave. De asemenea nu uitați ca, în cadrul discuțiilor, să țineți cont de vârsta copilului. Cei mai mici au nevoie de mai puține explicații, oferite în propoziții mai scurte și folosind cuvinte pe înțelesul lor.

În măsura în care și-au clarificat nelămuririle și neliniștile, copiii vor putea accepta divorțul mai ușor.

Oana Vasiu

Psiholog clinician

Niciun comentariu: